نحوه بازنشستگی سیستم
فهرست مطالب

۴. فاز بازنشستگی

نحوه بازنشستگی سیستم: در مرحله بازنشستگی، سیستم ممکن است به طور کامل متوقف شود یا به یک سیستم جدید ارتقا یابد. در هر صورت، باید ارزیابی کنید که چه داده هایی باید از سیستم رایانه ای موجود منتقل شوند، چه داده هایی باید حفظ شوند و چه داده هایی باید از بین بروند.
فعالیت های خاص در این مرحله عبارتند از:
۴.۱ انتقال داده ها
۴.۲ آرشیو داده های الکترونیکی
۴.۳ تخریب داده ها

۴.۱ انتقال داده ها

انتقال داده ها، شامل انتقال آنها از یک پلتفرم به پلتفرم دیگر است. برای این کار باید یک طرح انتقال داده ایجاد کنید. ملاحظات زیر باید در نظر گرفته شود:
۱. اینکه تمام داده های مورد نیاز منتقل شده است.
۲. زمینه ای که داده ها در آن قرار گرفته اند و از آنها استفاده می شود، ویژگی های آنها و ابرداده های موجود(metadata) حفظ شده است.
۳. هر تبدیل و انتقال درخواستی، نتیجه مورد انتظار را به همراه داشته است.
۴. هیچ تغییر غیر منتظره ای رخ نداده است.
به طور مشابه برای پیاده سازی، شما باید یک رویکرد مبتنی بر ریسک برای انتقال داده ها داشته باشید. برای شناسایی نقاط ضعف در انتقال از سیستم قدیمی به جدید، باید یک تمرین “تجزیه و تحلیل جریان داده(data flow analysis )” انجام دهید و باید شواهد مستندی از این اقدامات ارائه دهید.

۴.۲ آرشیو داده های الکترونیکی

آرشیو داده ها ، فرآیند انتقال داده هایی است که دیگر به طور فعال به یک دستگاه ذخیره سازی جداگانه برای نگهداری طولانی مدت استفاده نمی شود. شما باید یک استراتژی آرشیو داده مناسب برای انتقال داده ها به این روش ایجاد کنید. ملاحظات بایگانی داده ها اساساً مانند انتقال داده ها است، زیرا شما داده ها را از یک پلتفرم به پلتفرم دیگر منتقل می کنید. پلتفرم بایگانی ممکن است مانند سیستم فعلی زنده باشد، اما با ذخیره سازی کندتر و کم هزینه تر برای داده هایی که هنوز به آسانی برای به روز رسانی در دسترس هستند.

۴.۳ تخریب داده ها

در جایی که دیگر نیازی به داده نیست، می توانید آن را به طور کامل از سیستم زنده، بخش بایگانی و هر گونه نسخه پشتیبان حذف کنید. به ویژه در مواردی که مربوط به داده های شخصی است، شما باید اطمینان حاصل کنید که روش تخریب به طور کامل تمام داده ها را حذف می کند(مانند بازنویسی یا تخریب هارد دیسک، خرد کردن یا سوزاندن سوابق کاغذی ارائه شده).

فرآیندهای حمایتی

در نهایت، اجازه دهید نگاهی به فرآیندها یا فعالیت‌های پشتیبان بیندازیم که در مراحل مختلف چرخه حیات مانند مدیریت ریسک، مدیریت اسناد، فعالیت تعمیر و ماتریس ردیابی انجام می‌شوند.

فعالیت های خاص در این مرحله عبارتند از:
۱. مدیریت ریسک
۲. ماتریس ردیابی (Traceability Matrix)
3. فعالیتهای تعمیراتی
۴. مدیریت اسناد

۱.مدیریت ریسک

شما باید مدیریت ریسک را در طول چرخه حیات یک سیستم کامپیوتری اعمال کنید و تصمیم بگیرید که چگونه این فرآیند را برای دسته های مختلف سیستم ها مدیریت کنید. همچنین باید به رویکردی برای انجام ارزیابی ریسک در سیستم های رایانه ای بر اساس تأثیر آنها بر کیفیت محصول، ایمنی بیمار و یکپارچگی داده ها ایجاد کنید.

۲. ماتریس ردیابی

شما باید یک “ماتریس ردیابی” ایجاد کنید . ماتریس ردیابی یک سند پروژه مهم برای ردیابی تمام الزامات کاربر برای طراحی مشخصات و تست های راستی آزمایی است.

۳. فعالیتهای تعمیراتی

شما باید فرآیندی را توسعه دهید که در آن سیستم‌های غیر عملیاتی (یعنی سیستم‌هایی که از کار افتاده‌اند) تحت کنترل یک فرآیند فعالیت تعمیراتی به حالت عملیاتی بازگردانده شوند.

۴. مدیریت اسناد

اسناد مرتبط با صحه گذاری و معتبر سازی سیستم های کامپیوتری بسیار دقیق است. کسی که آن را مطالعه می کند باید بتواند فرآیند را به سادگی با دنبال کردن مراحل ذکر شده در سند تکرار کند. در نتیجه زبان مورد استفاده باید واضح و مختصر باشد.
قبل از استفاده از هر سیستم کامپیوتری، اسناد زیر بایستی آماده و مشخص شده باشند:
• تعریف هدف سیستم کامپیوتری مورد نظر
• ویژگی هایی که نیاز دارد
• سخت افزار مورد نیاز آن
• زمان استفاده از آن
• الزاماتی که انتظار می رود برآورده شود.
مشخصات تعریف شده در اینجا سپس در سراسر فرآیند صحه گذاری و معتبر سازی سیستم های کامپیوتری( CSV ) مورد استفاده قرار می گیرد و در طول عمر سیستم کامپیوتری ادامه می یابد.
علاوه بر این نیز، سیستم در طول چرخه حیات خود به آزمایش ادامه خواهد داد. آزمایش‌های دقیق برای نشان دادن اینکه سیستم همچنان به الزامات از پیش تعریف‌شده‌ای که در مرحله طراحی ارائه شده‌اند پایبند است و این الزامات را کماکان برآورده می کند.
تمام اسناد صحه گذاری و معتبر سازی سیستم های کامپیوتری را می توان برای بررسی و ممیزی در هر نقطه از چرخه حیات سیستم، فراخوانی کرد و به کار برد. انتظار می رود که اسناد و مدارک استانداردهای مناسب را در تمام نقاط رعایت کند.

حتی پس از اینکه یک شرکت استفاده از یک سیستم کامپیوتری خاص را متوقف کرد، در صورتی که مقامات قانون گذار نیاز به بررسی گذشته‌ درباره یکپارچگی داده‌های رویداد گذشته داشته باشند، باید اسنادی را نگه دارید که نشان می‌دهد در حین استفاده به درستی صحه گذاری شده است.

جمع بندی

همانطور که می بینید، فرآیند صحه گذاری سیستم کامپیوتری زمان بر و پرهزینه است، اما برای حفظ کیفیت داده های ایمن و دقیق، ضروری است. انجام این کار زمان بر و نیاز به دقت و از همه مهمتر تجربه بسیار بالایی دارد. ما در شرکت توسعه کیفیت به شما کمک خواهیم کرد تا بتوانید سیستم های کامپیوتری خود را معتبر سازی کنید.
شرکت توسعه کیفیت در سال ۱۳۸۸ تاسیس شده است و در حال حاضر قدیمی ترین شرکت حوزه مشاوره تجهیزات پزشکی می باشد. با ما درتماس باشید.

برای مطالعه بیشتر در رابطه با این مطلب، به مطالب زیر مراجعه نمایید.

صحه گذاری و معتبر سازی سیستم های کامپیوتری- بخش اول
صحه گذاری و معتبر سازی سیستم های کامپیوتری- بخش دوم

صحه گذاری و معتبر سازی سیستم های کامپیوتری- بخش سوم

صحه گذاری و معتبر سازی سیستم های کامپیوتری- بخش چهارم

اشتراک گذاری این مقاله:
اشتراک گذاری در whatsapp
WhatsApp
اشتراک گذاری در twitter
Twitter
اشتراک گذاری در linkedin
LinkedIn
اشتراک گذاری در facebook
Facebook
اشتراک گذاری در telegram
Telegram

دیدگاه‌ خود را بنویسید

مطالب برگزیده
برنامه جامع معتبر سازی چیست-شرکت توسعه کیفیت

برنامه جامع معتبر سازی چیست؟

چگونه یک برنامه جامع معتبر سازی بنویسیم؟  این مقاله توسط واحد معتبر سازی و صحه گذاری شرکت توسعه کیفیت نگارش شده است. در این

اصول انبارداری و دارویی

اصول انبارداری دارویی

تعریف اصول انبارداری و دارویی (GSP) به منظور حفظ کیفیت اصلی محصول، هر فعالیتی در توزیع فرآورده های دارویی باید بر اساس سه اصول عملکرد

عضویت در خبرنامه

آخرین اخبار درباره تجهیزات پزشکی را با عضویت در خبرنامه توسعه کیفیت دریافت خواهید کرد.